Legend

Legend

Legend
Legend
Seven porcelain skateboard
Legend
Legend
Grip art
Legend
Legend
Legend
Legend
Legend
Legend
Legend
Legend
fullsizeoutput_2a95
fullsizeoutput_2a95

Da jeg ble spurt om å delta i dette prosjektet, visste jeg med en gang at jeg skulle lage brettet i porselen. Det var på en måte helt naturlig, siden det er det materialet jeg jobber i.

Porselen har tradisjonelt blitt brukt til å lage bruks-objekter og nips. Det har sin opprinnelse fra Kina, hvor det har vært i bruk siden det 7. århundre (år 600-700).


Vår egen Porsgrunds Porselænsfabrik åpnet dørene i 1887, og har en lang tradisjon med produksjon av de fineste servicer. Bogstad Strå er et av de eldste servisene, og ble lansert ved åpningen av fabrikken. Dekoren håndmales og er Porsgrunds Porselænsfabrik sin variant av det "evigvarende" mønsteret fra 1700-tallet.

I min praksis som kunstner bruker jeg porselenet til å lage unike skulpturer og kunstverk, men i dette prosjektet går jeg tilbake til tradisjonen med å lage et bruks-objekt. Et skateboard.


Skating var i utgangspunktet en undergrunnskultur som oppstod i ungdomsmiljøer allerede på 50- tallet i California. På 1980-tallet møtte rullebrett og punk hverandre. Rullebrettkjørere kunne relatere til mye av det punken sto for, med opprør mot det etablerte og konforme. Det samme tankegodset jeg har som utøver av et tradisjonelt materiale. Fra 1978 til 1989 var rullebrett totalforbudt i Norge.


I prosessen med prosjektet ble det også helt tydelig for meg at jeg ikke bare skulle lage et objekt som kunne brukes, men et som også skulle brukes. Og det skulle brukes av en av Norges største legender innen skateborarding, Fritjof Cornelius Krogvold. Det var da og en selvfølge at hendelsen måtte filmes, av en av Norges fremste video-kunstnere, Tor Jørgen van Eijk, som fortsatt jobber i det legendariske programmet Jaleo. Jaleo var det første videoredigerings-verktøyet som ble innkjøpt av Kunst Akademiet, som det da het, i 1997.


Porselen er et utrolig sterkt, hardt og robust materiale. Noen av de skarpeste knivene på markedet er laget av porselen. Men det er også skjørt. Mister du kniven i gulvet, knuser den.

Sterkt og skjørt. Hardt og sårbart. Bestandig og forgjengelig.

Arbeidet som vises består av et skateboard i porselen og en video med Fritjof Cornelius Krogvold. Videoen er redigert av Tor Jørgen van Eijk.

fullsizeoutput_2af2
fullsizeoutput_2af5
fullsizeoutput_2af0
fullsizeoutput_2af3
fullsizeoutput_2af6
fullsizeoutput_2af9
fullsizeoutput_2af7
fullsizeoutput_2ab8
fullsizeoutput_2afc
fullsizeoutput_2ab5
fullsizeoutput_2ab6
fullsizeoutput_2ab7
fullsizeoutput_2afb
fullsizeoutput_2ab4
fullsizeoutput_2abb
fullsizeoutput_2abc
fullsizeoutput_2abe
fullsizeoutput_2aba
fullsizeoutput_2ac3
fullsizeoutput_2aa6
fullsizeoutput_2aad
fullsizeoutput_2aaf
fullsizeoutput_2aa3
fullsizeoutput_2aa1
fullsizeoutput_2a9f
fullsizeoutput_2a9e
fullsizeoutput_2a9c
fullsizeoutput_2a9b
fullsizeoutput_2ad0
fullsizeoutput_2ad5
fullsizeoutput_2ad7
fullsizeoutput_2ad8
fullsizeoutput_2ad3
fullsizeoutput_2ade
fullsizeoutput_2ae0
fullsizeoutput_2ad9
fullsizeoutput_2ae4
fullsizeoutput_2ae5
fullsizeoutput_2ae7
fullsizeoutput_2ae8
fullsizeoutput_2ae9
fullsizeoutput_2ac8
fullsizeoutput_2ac7

Video stills

Copyright @ All Rights Reserved